Læs om de programmeringssprog bag som anvendes til de mest kendte websteder og se verdensrangslistens TOP50 indenfor software udvikling og se hvor mange der udbyder og søger job indenfor disse programmeringssprog.
Langt de fleste sites med høj trafik er udviklet i Open Source teknologier såsom PHP. Selvom PHP oprindelig er udviklet i C, er PHP det mest udbredte programmeringssprog i verden til brug for håndtering af frontend på WEB hvorimod der er en tendens til at de fleste store sites supplere med JAVA i backend området.
Programmering bag Facebook, LinkedIn, Google, Youtube, Amazon,
F.eks. har Facebook en omfangsrig konvertering, idet Facebook er produceret i PHP, hvorefter kildekoden konverteres med HIPHOP til C og kompileres. Dette giver efter Facebook’s egne oplysninger, den højeste afviklingshastighed og sparer dermed både strøm, CPU og Ram. Dermed kan Facebook afvikle ca. 60 % hurtigere end hvis de ikke konvererede PHP koden. Facebook benytter også MEMCACHED i en egen modificeret version.
Jeg vil dog vove den påstand at den omfangsrige KONVERTERING og FØLGENDE KOMPILERING af alle 400 milliarder Facebook sider pr. måned udhuler en del af den ønskede gevinst som er mindre strømforbrug, CPU og RAM krav.
Dog er Facebook det mest strålende eksempel på brug af NOSQL – (NON RELATIONEL DATABASE) i dette tilfælde benytter de Cassandra der er frigivet til Open Source under Mozilla. Som skrevet andet steds her på agiludvikling.dk giver denne 2.500 bedre performance end f.eks. MySQL, Microsoft SQL Server, Oracle og DB2 med bl.a. skrivning af 50GB data på 0,12 ms.
Dertil kommer at de mange sites har skiftet eller er skifter til NOSQL som giver indtil 2.500 gange hurtigere database-afviklings-hastighed sammenlignet med MySQL, Oracle, DB2 og Microsoft SQL Server. Du kan læse mere om NOSQL her.
Google bruger rigtigt mange forskellige teknologier, hvor databasedelen er baseret på NOSQL Biglist teknologier, så er selve koden i f.eks. Google AdWords, AdSense, Wave og Google Profiles skrevet i Java. Se Java GWT platform.
Amazon og Paypal bruger mange CGI/Perl programmeringsscripts og er sammenbygget med C og flere andre serverteknologier i backend.
YouTube er skrevet i PYTHON med MYSQL som backend af Guido van Rossum, som er den originale udvikler af Python. Han er nu ansat i Google. Oprindeligt benyttede YOUTUBE JWPlayer.
Programmeringssprog og applikations servere bag kendte sites:
- Google: Python, DFS (Distributed File System)
- Facebook: PHP, HipHop, NOSQL, Memcached
- YouTube: Python og PHP
- Amazon: Java, Perl, C++, JBoss, Servlets, Oracle etc
- PayPal: CGI/PERL/PHP
- Twitter: Ruby, RoR Framework
- LinkedIn: JSP, Apache Coyote Web Server, Oracle
- Orkut: Microsoft .Net Framework
- MySpace: Adobe Cold Fusion (CFM), Apache Web Server (er vist lige konverteret til WORDPRESS)
Apache Hadoop benyttes af rigtigt mange af de mest kendte:
- Last.fm
- ImageShack
Om PHP konvertering og kompilering med bl.a. ZEND, HIPHOP
At forbedre PHP ydelsen ved at lave PHP kode til opkode er ikke noget nyt, idet man både kan lave caching, kompilering og både ZEND, eAceelratior, APC, AHC udbyder dette. Kompilering er ret kendt fra ROADSEND og AHC som begge laver PHP til C kode. Der findes ca. 8 udbydere af automatiske compilere til f.eks. PHP til JAVA fra f.eks. Quercus og Phalanger laver PHP kode til Microsoft .NET.
Fordelen ved C++ er dog at man kan dreje selve koden til nativ maskinkode, hvilket naturligvis er det hurtigste. Man kan kort sige at det tager længere tid at udvikle i C++, så på den måde er PHP faktisk hurtigst, da det er meget nemt og forståeligt (det er med stolthed lavet af Rasmus Lerdorf i 1995 :- ). Med PHP kan du lave f.eks. et MINICMS system på 3 timer hvor det tager hele dagen og måske aftenen med, med C++.
Generelt kan man sige at PHP rødderne er scripting sprog såsom Perl, Pythin og Ruby som alle har fordele for udvikleren med hensyn til produktivitet og hurtig ændring og test af systemintegrationer af ens programmering.
I modsætning hertil stå de traditionelle kompilerede programsprog såsom C++ og de oversatte programsprog såsom Java. Så på den ene hånd er de nyere sprog mere krævende af hardwaren, når det gælde CPU og ramkrav. Så en egentlig anbefaling kan agiludvikling ikke give, men generelt kan man ligesom Facebook også migrere, kompilere og oversætte hvis man som Facebook f.eks. er startet i PHP.
Agil Udvikling anbefaler følgende sprog i en ikke prioriteret rækkefølge, men de er listet nogenlunde efter størrelse på verdens markedet:
- JAVA
- C
- C++
- PHP
- Python
- C#
- Ruby
- Visual Basic
- Objective.C
- Perl
- Javascript
- Lisp
- Delphi
- Go
- Erlang
Se du på verdensranglistens TOP100 indenfor programmeringssprog for Februar 2015 er der sket følgende forskydelser og følgende programmeringssprog.