Microsoft er nu udbyder af Linux og Open Source

Microsoft-Open-SorceFørst stiftede Microsoft et datterselskab Open Technologies, for at kunne udbyde Linux og Open Source produkter. Dette skete den 17/04/2012. Nu kommer Microsoft som helhed til at udbyde Linux og Open Source via sig selv, sine partnere og via Windows Azure – Microsoft Cloud Computing platformen.

Dette sker efter at Microsoft i årevis har modarbejdet Linux og Open Source som har verdens største markedsandel på server hosting siden. Microsoft anerkender at Linux og Unix er den største konkurrent også fordi markedsandelen ligger helt oppe på 88% for nogle af de helt almindelige områder indenfor f.eks. web udbydere og applikationsafvikling samt Cloud Computing.

Linux eller Windows – dette afhænger af hvilke applikationer eller databaser du har brug for.

Efter i årevis at have bekæmpet Linux som en konkurrencemæssig trussel tilbyder Microsoft nu Linux-baserede styresystemer på sin cloud-service Windows Azure.

Azure kan derfor fra i dag kl. 10:00 tilbyde:

  • Suse Linux Enterprise Server
  • OpenSuse
  • CentOS
  • Ubuntu

Det er hensigten at Linux producenterne selv opdaterer patches og kilde koden på Microsoft Cloud Computing skyen.

Rent praktisk fungerer HYPERVISOR sammen med Linux og det er her, det store udviklingsarbejde fra Microsoft har ligget, Spørgsmålene er bare mange, fordi du ikke helt ufrit kan benytte forskellige operativsystemer og Open Source applikationer som i dag har fået mange traditionelle udbydere f.eks. indenfor CMS, CRM, ERP m.v. til at gå konkurs.

Cloud Computing faciliteter og hastighed er afgørende

Microsoft står dog svagt som Open Source og Linux udbyder fordi databasevalg ikke er helt frit. Man ønsker mede andre ord at sikre Microsoft SQL Server som platform.Dertil kommer at andre platforme allerede tilbyder både Microsoft produkter og langt flere Linux-distributioner og Open Source applikationer heriblandt OpSource og Amazon. Ligeledes er udbudet langt større når man ser på faciliteter f.eks. som provisionering, clustering, load balancing, missionskritisk hosting, udbud af databaser og services fra andre udbydere såsom RedHat, Cisco og Adobe. Eftersom Microsoft på Azure ikke kan tilbyde de faciliteter som Linux Cloud Computing tilbyder, kan man med god grund vælge en anden Cloud Computing udbyder som har flere faciliteter, flere applikationer og hurtigere afviklingshastighed end Microsoft. Vælger man en ren dansk Cloud Computing platform har man naturligvis også den hurtigste afviklingshastighed.

Server Hosting kontra Cloud Computing

Tillige kan man stille sig kritisk overfor afviklingshastigheder, applikationsvalg, tilretninger i Linux platformen. Agiludvikling.dk udvikler på begge platforme og har det princip at udvikling helst skal ske på en platform hvor det er rent Microsoft, Linux eller Unix. De fleste virksomheder bruger dog i dag både Linux, open Source og Microsoft, men det er jo nemt at have enten flere servere eller at oprette en Linuxplatform på en af de mange Linux Cloud Computing platforme, som også har de fleste faciliteter og har den højeste afviklingshastighed. I kontrast hertil står ren Server Hosting som er helt konkurrencedygtig med Cloud Computing fordi priserne på data når de skal bruges kan komme til at overstige prisen for ren Server Hosting.

Server Hosting vil kunne konkurrere hvis du f.eks. har mange klienter der forbruger mange data, og her ere det dyrere at anvende en Cloud Computing platform kontra ren Server Hosting hvor du oftest har en fast pris. De fleste steder er det dog gratis eat uploade dine data, og det koster først når klienter som dine kunder eller dig selv skal bruge disse data igen. Derfor er backup på en Cloud Computing platform ofte billigere. Samlet set har de fleste virksomheder flere servere i hostingcentre som kan omlægges til Cloud Computing drift. Dermed opnås de samme fordele som Cloud Computing i dag slår på såsom redundans, missionskritisk afvikling og hurtig skalering. Men for en iværksætter er der ingen tvivl om, at startomkostningerne er billigere med Cloud Computing.

Linux Cloud Computing har hele tiden tilbudt alle Microsoft fordele

Eftersom at Linux platformen i dag kan tilbyde alle fordele fra udbydere såsom Microsoft, SAP, Adobe, Red Hat m.v. så er Microsofts beslutning rigtig selvom det gør ondt at anerkende sine konkurrenter, men her er der tale om at Linux som helhed er absolut dominerende overfor Microsoft i både antallet af servere og antallet af operativsystemer og programmer/applikationer.

Cloud computing har hidtil hovedsagligt foregået på Linux og open source-software og det er et faktum som gør at Microsoft ser dette som næste naturlige træk for at tiltrække flere kunder til Windows platformen. Mange hos Microsoft er ikke glade for den beslutning, fordi Microsoft dermed anerkender Linux og Open Source som har helt op til 88% markedsandel og hvor Microsoft er helt nede på 8% på enkelte anvendelsesområder.

Dertil kommer at et rent Linux produkt har klart bedre hastigheder og applikationsafvikling hvis det kører på en ren Linux platform. Operativsystemet er ligeledes nemmere at opdatere og lave tilretninger til når det er tale om ren Server Hosting eller rene Linux dedikerede Cloud Computing platforme.

Windows eller Linux Open Source ?

Igennem de senere år har Microsoft positioneret sig som en af verdens største Open Source bidragsydere, men det er ikke noget Microsoft fortæller bredt om. Og det er heller ikke noget som Open Source bevægelsen er særligt glade for, fordi Microsoft har den bagtanke at sælge sine egne produkter som licenser, hvilket er et princip der strider imod Open Source institutionernes fælles mål.

Microsofts beslutning skal også ses på baggrund af tabte markedsandele og muligheder for at køre Linux på Microsoft platformen. Linux har i dag flest servere på verdensplan og det er naturligt at Microsoft ønsker at kunne tjene penge på dette marked.

I dag er markedet ikke et spørgsmål om enten eller, men både og, fordi de feste virksomheder og private brugere har både Open Source og Closed Source.

Agiludvikling.dk har ikke en holdning til hvilken platform man skal vælge, vi forbeholder os alene at være kritisk overfor en udenlandsk Cloud Computing udbyder der på Windows platform vil udbyde Open Source. Open Source Cloud Computing platformen er i dag den mest modne med flest faciliteter og den bedste hastighed og det er i sidste ende den værdi, man opnår, der skal være grundliggende for, at man vælger udbyder.

Apple IOS, Microsoft Mobile eller Android?

Den mobile platform er afgørende for fremtidens Cloud Computing tjenester og Android er allerede verdens største fordi især østens mobilproducenter såsom HTC og Samsung sælger langt de fleste mobiltelefoner med Linux på.

I dag har Microsoft flest klienter på PC og Terminaler, men ser man på browsermarkedet skal man være opmærksom på at Microsoft forlængst har tabt browserkrigen. I dag er Google Chrome den største browser. Ser man på fremtiden er det især udviklingen på de mobile platforme der er afgørende og her har Android på få år, vundet slaget som verdens største mobile platform. Den mobile platform består i dag hovedsagligt af Linux som udgør henved 82% på nogle markeder og Windows Mobile har ikke fået den ønskede udbredelse. Selvom om Apple er nummer 2 på sin IOS platform, er det lykkedes Android at vinde dette marked fordi Apple er meget kræsne med hvem som kan få lov til at udbyde applikationer.

Kontakt os på telefon 3217 7777 hvis du vil vide mere om Open Source generelt, Linux og Open Source udviklingsværktøjer og databaser.

 

Scroll to Top