Rust Foundation stiftet af bl.a. Amazon AWS, Huawei, Google, Microsoft og Mozilla

Rust får styrket sine sponsorer/bidragsydere med blandt andet Mozilla, Microsoft og Google i ryggen. Derudover er der næsten 200.000 personer der har bidraget til den succes Rust har i dag.

Rust Foundation er navnet på en ny Open Source Nonprofit-organisation der støtter op om Rust som programmeringssprog og miljø. Det er faktisk nogle af verdens førende aktører der har besluttet at støtte Rust.

Det skriver Rust. Selve ledelsen i den nye stiftelse vil bestå af fem direktører fra de deltagende gigantfirmaer, som er Amazon AWS, Huawei, Google, Microsoft og Mozilla. Rust blev oprindeligt startet som et Mozilla projekt.

Den oprindelige opfinder af Rust, Graydon Hoare (tidligere Mozilla) skriver således på Twitter:

»Tillykke til alle for stiftelsen af Rust Foundation. Dette var altid mit bedste ønske for projektet.«

I dag er han ansat hos Apple, indenfor afdelingen af Apples eget programmeringssprog sprog SWIFT.

Stiftelsen (Foundation) kommer til at bestå af 2 direktører fra Rust og yderligere 3, der skal lede kvaliteten fremover, herunder pålidelighed, kvalitet og samarbejde.

Rust Foundation er ikke alene et gennembrud. Vi kunne da godt pege på en del andre aktører der kunne være ligeså spændende, men det er tale om et gigantisk milepæl for Rust, udtaler flere medarbejdere. En af de helt store fordele er jo også de mange penge der følger med, idet det er praksis med store økonomiske tilførsler og penge har medlemmer af denne forening jo som bekendt.

Eftersom at Rust er en moden produktionsklar teknologi, og ikke et ny projekt, men et miljø med millioner af aktører, vil vi formentligt se nogle af frugterne i servermiljøer, cloud og udvidelser til eksisterende miljøer og grænseflader samt API’ere og bibliotekerne bag vil blive konsolideret og udvidet i høj grad.

Den preliminært valgt CEO Ashley Williams siger således i en pressemeddelelse på https://www.rust-lang.org/.

»Vores grundlæggende sponsorers ivrige og entusiastiske deltagelse er ikke kun et løfte om at opretholde og vedligeholde Rust, som det er i dag, men en tilslutning til Rusts værdier og en dedikering til at dele ansvaret for at dyrke den fremtid, som Rust ønsker,«

Agil Programmering med Rust

Ikke alene er Rust til alle former for Agil Programmering, SCRUM og Prince2 metodikker og da vi har anvendt Rust siden slutningen af 2016 er vi rimgeligt erfarne i betragtning af at Rust er et ungt programmeringssprog. Vi har flere løsninger kørende hos danske server hosting providere og danske kunder og en enkelt tysk kunde.

Her er listen over nuværende Sponsorer: (hentet fra deres hjemmeside i dag)

  1. Integer 32. Integer 32 is providing funding for the Internals forum and monitoring for crates.io.
  2. Mozilla is providing the Rust project with Heroku services for crates.io, Mailgun services for emails, and Discourse for the Users forum.
  3. Amazon Web Services (AWS) is providing hosting for release artifacts (compilers, libraries, tools, and source code), serving those artifacts to users through CloudFront, preventing regressions with Crater on EC2, and managing other Rust-related infrastructure hosted on AWS.
  4. Google Cloud is providing support for the Rust Project by helping prevent compiler regressions with Crater.
  5. GitHub is honored to be the home for the Rust project and core pieces of its ecosystem as well as the build/CI infrastructure behind the extremely resource intensive rust-lang/rust repository.
  6. Microsoft Azure is sponsoring builders for Rust’s CI infrastructure, notably the extremely resource intensive rust-lang/rust repository.
  7. 1Password is providing a free 1Password Teams subscription to the Rust Team, used to store and share secrets between team members.
  8. ARM is providing builders for Rust’s CI infrastructure to test the compiler on AArch64.
  9. Sentry is providing error monitoring for services managed by the Rust project.

I de enkelte lande under Rust hjemmesiden er der endnu flere kendte virksomheder og samarbejdspartnere.

Agil Programmering uden fejl er løftet

Rust lover at levere højtydende software som C gør, men uden de hukommelsesrelaterede fejl, der plagede C og C++. Microsoft sagde, at 70% af alle alvorlige fejl i deres software er relateret til hukommelse sikkerhed, og denne tendens er ikke faldende. Mere end 20 år siden, lykkedes sprog som Java og C # blev bredt vedtaget for at fjerne denne klasse af fejl. Administrerede sprog runtimes, såsom Java Virtual Machine og .Net, opnået dette ved hjælp af Garbage Collection (GC) på runtime. GC indfører dog også en betydelig driftstid. Det reducerer programmets ydeevne, og måske endnu mere om, det kan resultere i en uforudsigelige ydeevne.

I starten af 2020 brød Rust igennem på TIOBE-indekset er et mangeårigt mål for programmeringssprogets popularitet i den virkelige verden. De nuværende top fem på listen er C, Java, Python, C++og C#. Rust er en direkte konkurrent til C og C++ og i mindre grad en konkurrent til Java og C#.

Der var og er mange faktorer for at Rust efter vor vurdering vil blive TOP5 indenfor 2 år. For det første har det været StackOverflow’s mest elskede programmeringssprog. Ikke mindst fordi det er i fem år i træk med over 80% godkendelsesrating fra over 50.000 adspurgte udviklere hvert år. Allerede i 2015 var Rust det 3. mest eleskede programmeringssprog i 2015 udgaven af Stack Overflow årlige undersøgelse.

Når man ser på udvikler undersøgelsen fra JetBrains, ja så har 8% af de næsten 20.000 respondenter oplyst, at de planlægger at lære Rust næste år – hvilket gør det til den hurtigst voksende programmeringssprog.

JetBrains undersøgelsen viste tillige også, at 67% af udviklerne bruger Rust, selv om de ikke er påkrævet af chefen eller bliver betalt (dvs. på hobby projekter).

Rust synes at være det eneste sprog, hvor flere mennesker har planer om at vedtage det, end der i øjeblikket bruger det skriver flere på Reddit.

Men som populariteten af Rust vokser, som det fremgår af TIOBE ranking, så bliver flere og flere udviklere bliver betalt for deres Rust arbejde. Rust er den henholdsvis 4 og 5 bedste betalende virksomhed i verden, kun overgået af

Rust er også blevet vedtaget af velkendte open source-projekter som Mozilla, Deno og Polkadot og oplevet en betydelig anerkendelse fordi det benttes af bl.a. Dropbox, Microsoft og Cloudflare. Vi laver en referenceliste senere.

Designmålet for Rust var/er at opnå hukommelsessikkerhed uden GC  eller ekstra tidskrævende kørselsomkostninger. Det giver en nul-cost abstraktion fra C pointers. Lyder det for godt til at være sandt? Nå, trade-off er normalt en streng compiler, der håndhæver hukommelse brug regler. Rust har et stærkt indtastet sprogdesign og en sofistikeret compiler værktøjskæde. Det er måske dette der er årsagen til at det er meget godt modtaget af udviklere, der bruger det. Det samme skete for JAVA og flere andre.

Rusts sikkerhed og ydeevne gør det til et ideelt programmeringssprog til systemapplikationer, der erstatter C og C++. Faktisk skifter mange fordi sikkerheden er højere med RUST. Popularitetwn går også ud over systemapplikationer. For et par måneder siden, blev det kendt at rust samfundet offentliggjorde resultater fra sin egen udvikler undersøgelse. Det viser, at de fleste udviklere bruger Rust til at skrive web-applikationer, selv om det også er trendy i områder som IoT og især Blockchain, da det jo er hastigheden der er afgørende.

Mens Rust kan kompilere i sikre og effektive indfødte binære filer, er det også ofte krævet at køre Rust applikationer i runtime containere. Sådanne beholdere giver ekstra hukommelsessikkerhed, adgangssikkerhed, kodeisolering, bærbarhed og administration. Uden for browseren er Rust programmering også samlet i WebAssembly og kan køre i værtsmiljøer fra Node.js, og tillige Deno til blockchains.

Som et system sprog har Rust lidt af en indlæringskurve. Men det har også en overflod af tutorials til at komme i gang. Se selvstudier og eksempler for at komme i gang på Rust-rejsen.

Rust programmeringssprog er en dobbelt-licenseret open source-projekt under både MIT licens og Apache License (Version 2.0). Bidragene fremmes og bør følge vejledningen om rustbidrag.

Vil du høre mere så ring gerne til os på 77777712.

Scroll to Top