Microsoft’s version af OPENJDK er en realitet

Det var ikke helt uventet at Microsoft nu vil satse på OPENJDK, og lave sig egen version heraf. I forvejen har de fleste Cloud-tjenester sine egne distributioner. Og på Azure har Java været en fast af best breed policy.

Java™ ligger i forvejen på Microsoft Azure, som JDK udgivelser direkte fra Microsoft og som VIsual Studio Kode. Microsoft bruger mere Java end man kan forestille sig. Microsoft Build af OpenJDK er en ny, langvarig understøttet distribution uden omkostninger og Microsofts nye måde at samarbejde og bidrage til Java-økosystemet på. Der supporteres macOS, Linux, og Windows.

Dem som er platinum sponsorer i projektet er bl.a. AWS, Azure, Azul, IBM og Red Hat. Fuld liste kan ses på efterfølgende links.

Microsoft er med andre ord nødt til det og det begrunder Microsoft chefen, Bruno Borges, der har ansvaret for JAVA butikken hos Microsoft, hvor det skønnes at Microsoft hoster omkring 500.000 JVM’er. Microsoft bruger også selv JAVA.

Bruno Borges siger: »Interessen for at producere en Microsoft Platform af Openjdk var en evolutionær proces. Det startede med at erkende, at vi kører hundreder af tusinder af Java-arbejdsbelastninger internt, efterfulgt af en betydelig vækst i antallet af Java-arbejdsbelastninger på Azure.«

»Vi har systemer baseret på Scala, Kotlin og Java. Det tal er baseret på, hvad vi var i stand til at bekræfte, når vi talte med forskellige divisioner på tværs af virksomheden, og vi er overbevist om, at der er flere. Det var naturligt at frigive et Microsoft-build af Openjdk, så vi kunne anvende disse programrettelser, mens de ventede på at blive tilføjet til kodebasen ‘upstream.’«

Bruno Borges forsætter:

»Vi har ekspertisen internt til at opbygge, teste og implementere binære udgaver. Ved at producere vores egen build kan vi fremskynde forbedringer og rettelser, mens vi venter på, at de bliver flettet sammen med kodebasen oven over.«

JDK er forkortelsen af “Java Development Kit”. Det er en versioneret drift- og udviklingspakke. I dag er det den samme udgave, der anvendes til afvikling af Java kode og især også til andre JVM-sprog Servere, lokalt og til klienter. Tricket for Microsoft, er i denne forbindelse, at de som alle andre undgår Oracle’s licensbetingelser, der før har været megen splid om.

Fra version 11, udsender alle andre end Oracle binære versioner, af samme årsag som Microsoft.

Som vi tidligere har skrevet er det Eclipse Foreningen der nu bestyrer Adoptopenjdk. Navnet er dog blevet ændret Adoptium af Eclipse.

Derudover ønsker Microsoft med lanceringen også at deltage mere aktivt i Java-miljøet. Firmaet udsender en tidlig udgave af aftapningen senere på måneden, mens den endelige udgave forventes færdig sidst på året.

Selveste Javas egen opfinder James Gosling siger om denne nyhed:

»Microsoft, Velkommen tilbage! Du var et rigtigt godt medlem af miljøet i midt-halvfemserne – som senere tog en trist og uforståelig drejning, men jeg stoler på, at du ikke vil gå den vej igen.«

OPENJDK er helt frie og open source af Java. Det er både en udviklings- og afviklingspakke som Oracle ejer, fordi Oracle ejer rettighederne til JAVA varemærket.

Det er således Oracle der styrer og bestemmer over Java’s fremtid, men de distribuerer alene opdateringer til de stabile ikke binære versioner, også kaldet LTS.

Der er for Oracle særdeles uproduktivt at de udgaver, der kommer FØR en ny LTS version, der stopper opdateringer. Derfor vil tidligere versioner af JDK’et ofte ikke indeholde seneste rettelser, f.eks. rettelser indenfor , hvorfor de ikke anbefales brug i produktionen.

Se mere om artiklen herover:

Om forfatteren

Scroll to Top